Bekräftelsefelet och filterbubblor

Vi lever i en komplicerad värld där vi upplever osäkerhet kring många saker. Vissa av dessa saker är i grund och botten ovetbara, medan för andra saknar vi (enskilt eller kollektivt) i nuläget viktiga pusselbitar. En av våra viktigaste förmågor är därför att granska trovärdigheten för olika påståenden, exempelvis: Är produkt X verkligen så bra som den trevliga försäljaren säger att den är? Kommer handlingsplan Y att få det resultat som mitt arbetsteam hoppas på? Är det bättre för miljön att köpa råvaror som är ekologiskt producerade, genmodifierade eller något annat?

Bekräftelsefelet

Tyvärr är vår granskningsförmåga inte så bra som man hade kunnat hoppas. Alltför ofta bekräftar vi bara vår ursprungliga bedömning, istället för att uppdatera denna baserat på information som dyker upp under granskningen. Denna tendens har fått namnet bekräftelsefelet (även konfirmeringsbias, confirmation bias, myside bias) och inbegriper flera snedsteg som vi gör när vi sökertolkar och minns information som behövs för att granska ett påstående.

Filterbubblor

I en tid när vi har tillgång till mångdubbelt mycket mer information än tidigare generationer kan man ju hoppas att vi skulle ha bättre förmåga att granska påståenden. Här har sättet som vi interagerar med internet dock satt ytterligare käppar i hjulet, i form av filterbubblor. Den information som vi kommer i kontakt med på internet via sociala medier och tidningar beror delvis på vår tidigare användning av internet och vad dessa webbsidors algoritmer har beräknat att vi vill interagera med. Vårt sökande efter information, och vilken information vi får presenterad för oss i olika flöden, blir automatiskt vinklad åt att bekräfta vad vi redan tror på!

Begreppet ”filterbubbla” myntades av Eli Pariser i början av 2010-talet och syftade på den individualisering av flöden som Facebook, Google, med flera hade börjat införa. Helt plötsligt såg han färre inlägg från vänner som höll andra politiska åsikter än honom och han upptäckte att olika personer som sökte på samma sak kunde få vitt skilda sökresultat. Ett talande exempel, som beskrivs i Parisers TED-talk från 2011, är när han bad två kompisar att söka på ”Egypten”. Medan den ena fick upp information om den pågående politiska krisen fick den andra förslag relaterade till turism.

Intresset för filterbubblor avtog sedan, men fick en skarp återväxt i samband med det amerikanska presidentvalet 2016, där spridningen av ”fake news” och propaganda fick en stor roll i att förklara Donald Trumps chockerande valvinst.

Sökhistorik filter bubble

I efterspelet har stora aktörer som Facebook, Twitter och Reddit fått kritik för att de inte agerat tidigare för att minska den åsiktsisolering som filterbubblorna lett till under valrörelsen och åtgärder har nu börjat vidtas för att åtminstone säkerställa kvaliteten på information som sprids i dessa medier.

Vad kan man göra?

Det här inlägget har fokuserat på informationssökning och hur den information vi kommer i kontakt med har förändrats med anledning av filterbubblor. Universitetsbiblioteket för University of Illinois har en utmärkt fördjupning i filterbubblor, varför de är viktiga och vad man kan göra för att spräcka dem. I korthet handlar deras tips om att göra sina sökningar så opersonliga som möjligt för sökmotorer genom att regelbundet rensa sökhistorik och cookies, eller till och med använda sökmotorer som erbjuder anonymitet i sökningar (t.ex. DuckDuckGo).

Förutom att leta upp information som man annars inte skulle ha sett måste man självklart faktiskt ta till sig den. Kommande inlägg kommer att utforska hur vi tolkar och minns information (ofta selektivt) och hur detta relaterar till bekräftelsefelet. Mer information om bekräftelsefelet finns redan nu på bekräftelsefelets sida i BiasBanken. Stay tuned for more!

Om du gillade detta inlägg får du gärna hjälpa det att ta sig in i dina kontakters filterbubblor genom att dela det vidare! Du kan även följa KogBloggen på sociala medier och mejl om du vill bli informerad om nya inlägg.

En kommentar på “Bekräftelsefelet och filterbubblor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s